Nieuws

« Terug naar het overzicht

Crash muziekcomputer 3FM zorgt voor improvisatie

Het kloppend hart van een radiostation als 3FM is de muziekcomputer. Wat gebeurt er als deze crasht en ook de eerste back-up niet werkt? Dit lijkt een nachtmerrie voor veel DJ's, maar gisteren werd het de waarheid aan het einde van Stenders Eetvermaak. Vlak voor 14 uur stopte het muzieksysteem Dalet met werken, dus diende RabRadio-vervanger Bart Arens na de NOS Headlines een alternatief klaar te hebben staan.

Bart Arens op zijn weblog: "Het ging mis aan het einde van Stenders Eetvermaak en dus viel ik om 14:00 met m'n neus in de boter. Gelukkig bestaat er voor dit soort ernstige gevallen zoiets als NoodDalet, maar dat bleek al snel niet de beste oplossing. Het zandlopertje van de muis wilde niets anders dan zandlopen, en een jingle die ik uit het systeem wist te persen klonk als m'n eerste modem uit 1995. Er was geen tijd te verliezen... computers gingen niet meewerken vandaag, dus het moest gewoon weer met 'analoge' apparatuur.

Dankzij muzieksamenstelster Roos had ik binnen een paar minuten alle muziek beschikbaar op CD. De vormgever van RabRadio mailde alle item vormgeving onmiddellijk naar studio producer Joost die het vervolgens weer via z'n laptop op CD brandde. Terwijl dat brand proces nog '1 minute remaining' aangaf besloten we toch het eerstvolgende item te gaan spelen... we waren namelijk al een kwartiertje uitgelopen. Ik kondigde de plaat af, en verlengde het met een uitgebreide introductie van het item. Toen ik het niet langer kon rekken was de CD godzijdank gebrand... klaar om er de HiHaHoes vormgeving van te starten.

Zodra Dalet crasht gaan er ook een paar alarmbellen af bij het technisch bedrijf die het systeem beheert. Die zijn met even veel zweet in hun nek aan de slag gegaan om alle weer up-and-running te krijgen. Rond 15:00 kregen we het sein 'brand meester'. Dalet kon weer gebruikt worden. Enigszins huiverig zette ik de eerste paar plaatjes en jingles weer klaar in de nog onstabiel ogende muziek computer. M'n onzekerheid bleek 10 minuten later meer dan terecht... Dalet crashte wederom, ditmaal tijdens een plaat. Hoe het kan weet ik niet, maar Kings of Leon - notion ging op het moment van crashen bruut over in... Frans Bauer - heb je even voor mij!

Toen kon ik m'n lachen niet meer inhouden. Als ik rechts keek, zag ik het computerscherm waar niet veel meer leesbaars op te zien was dan honderd dezelfde 'database connection failure' foutmeldingen. Als ik links keek zag ik een aantal 3FM collega's een polonaise inzetten op het blijkbaar vermakelijke 'heb je even voor mij'. Ik kneep mezelf in m'n arm en toen bleek dat ik niet verzeild was geraakt in de bekende DJ droom besloot ik er maar 't beste van te maken.

De rest van de maandag heeft Dalet niet naar behoren gewerkt, en hebben ook Coen en Michiel mogen improviseren in een studio die voor een dagje weer even het lokale radio gevoel opriep. Het probleem zou in de Dalet server zitten, niet in de werkstations. Hopelijk is het morgen gerepareerd en kan ik weer een 'normale' show maken. Vandaag heeft me al een paar jaar van m'n leven gekost, en als dit nog 6 dagen zo door gaat haal ik m'n vakantie niet! :)"


Gemaakt door Maurits Harmsen

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst. Je kan de eerste zijn!

Reageer!









Tik het getal achter het tekstveld over (verplicht):
7590